Genoeg dingen om te doen, hier in de buurt en voor elk wat wils

In de buurt

Saint Algis heeft, net als drie buurtdorpen, een miniwandeling over lokale wandelpaden uitgezet, die voor en achter ons huis langs loopt. Je kan de folder met routes bij ons meekrijgen. De vier dorpen liggen allemaal aan de axe vert, een oude spoorlijn waarop nu gewandeld en gefietst wordt. Vanuit L'Ermite wandel je er zo naar toe. De axe vert loopt gemakkelijk, want hij loopt door het dal en is heel vlak. Je loopt langs de weilanden, door bossen en langs hellingen vol daslook, langs oude bomen met maretakken, langs wilde rozen en slee- en meidoorns, soms door een dorpje, en regelmatig zie je weer een bocht van de l'Oise. En het is niet ver naar twee cafés, waar je een verfrissing kan halen. In de streek zijn ook rondwandelingen uitgezet. En er is een aantal bossen in de buurt waar je kunt wandelen.

 

Vanuit L'Ermite loop je ook zo naar een watermolen aan de l'Oise, om een kano te huren. Deze verhuurder verzorgt twee trajecten: een van ongeveer 1,5 en een van ongeveer 2,5 uur. Er zitten aanbieders op meerdere plekken langs de L'Oise en de Ton.

 

De streek de Thiérache leent zich goed om te fietsen. De axe vert die door het dal loopt is onderdeel van de EuroVelo3, de scandibérique. Je kan een fiets huren bij de kanoplaats in Autreppes, in het stadje Guise of je eigen fiets meenemen. Wij hebben ook fietsen die je kan gebruiken, die zijn niet elektrisch. Jouw fiets stal je bij ons onder dak.

 

De Thiérache staat bekend om de versterkte kerken. In de Tachtigjarige oorlog werden de bestaande kerken zo omgebouwd dat de mensen (en dieren) uit het dorp er zich 3 dagen in konden schuil houden. Er zijn prachtige kerkjes bij en ook in Saint Algis staat er één.

 

Richting het westen

Je volgt de "route de Vallée de l'Oise" en arriveert na 20 minuten in Guise. Zonder uitzondering zijn onze gasten onder de indruk van het Familistère van Godin. Je kan daar met gemak enkele uren doorbrengen en bijvoorbeeld in het theatertje de Nederlandstalige voorstelling bijwonen. Elk jaar wordt 1 mei daar heel uitbundig gevierd met muziek, theater en allerlei evenementen en exposities.

 

Op drie kwartier rijden ligt Saint-Quentin. Dat stadje heeft een levendige markt op woensdag- en zaterdagochtend, een bijzondere basiliek en erg veel mooie Art-Deco-huizen.

U kunt bij het bureau van tourisme een rondleiding huren met Nederlandstalige toelichting op de artdeco panden. Er is een museum van motobécane, van oude ambachten, een vlindermuseum en een museum voor schone kunsten. De laatste heeft een grote collectie pastels van Antoine Lécuyer. Zaterdagochtends is er een grote markt in het centrum.

 

Halverwege Saint-Quentin en Guise, maar iets meer naar het noorden, ligt Fresnoy Le Grand, waar de fabriek van de beroemde pannen en ovenschalen van Le Creuset staat. Die fabriek heeft een outlet-store waar altijd iets in de uitverkoop is. Eens per jaar, het laatste weekend van november, drie dagen lang, is er de echte grote uitverkoop en dan komen mensen uit de hele wereld hier naar toe om met grote kortingen hun uitzet uit te breiden. Tegelijkertijd houdt ook Le Bourget uitverkoop. Het zit 50 meter verder en verkoopt dameskousen.

 

Nog iets noordelijker staat in Bohain-en-Vermandois, het huis waar de schilder Matisse is geboren. In Le Cateau-Cambrésis is een museum met een aantal van zijn werken, door hem zelf uitgezocht.

 

Richting het zuiden

Op een klein kwartier rijden ligt het stadje Vervins, waar zaterdagochtend een kleine markt is en elke eerste vrijdag van de maand, van 16.00 tot 21.00 uur een markt met lokale producten. Het centrum is de laatste jaren flink opgeknapt. Het toerismebureau van de Thiérache staat net buiten het centrum, op de Avenue de Préau. Midden in het stadje staat het museum over de Thiérache. U kunt daar hele leuke (wel franstalige) boekjes vinden over het landschap, waterplaatsen, watermolens, duiventillen etc.

 

Nog iets verder ligt Marle, dat een openluchtmuseum heeft waarin je kan zien hoe men hier leefde in de merovingische tijd (5e tot 8e eeuw). Elke zomer besteedt men een weekend aan het naspelen van gebeurtenissen die sinds deze tijd, tot een eeuw geleden, daar hebben plaatsgevonden.

 

Laon, zo'n drie kwartier rijden vanaf L'Ermite, heeft een prachtige oude bovenstad met een kathedraal. Iets verder naar het zuiden ligt de chemin des dames, een route over een heuvelrug met een hele lange historie, waar in de eerste wereldoorlog erg veel slachtoffers zijn gevallen.

 

Richting het oosten

In Saint-Michel staat een oude abdij, met daarbij een museum van oude huishoudelijke spullen en landbouwinstrumenten. Verderop ligt het dubbelstadje Charleville-Mézière.

Dichterbij in het oosten staat een bijzonder kerkje in Jeantes, met muurschilderingen van Charles Eyck, een Nederlandse schilder. Als je een twee-euro-stuk in het kastje doet, wordt de kerk binnen verlicht. En in Etreaupont, nog geen 10 minuten hiervandaan en ook goed bereikbaar via de axe vert, is elke derde zaterdag van de maand 's middags een boerenmarkt, les fanes de carottes.

 

Richting het noorden

Niet de meest gebruikelijke richting voor Nederlanders of Vlamingen als je Frankrijk bent, maar misschien ideetjes voor onderweg hiernaartoe of naar huis. In Sars-Poteries staat een prachtig glasmuseum, met spectaculaire stukken en een permanente tentoonstelling van kunststukjes die de vroegere glasblazers van restjes maakten. Leuk om te combineren met een bezoek aan Chimay waar je ook heerlijk kan eten, of aan de oorsprong van het riviertje de l'Oise die hier door de vallei stroomt of met een bezoek aan de idyllisch gelegen bunker van Hitler, van waaruit hij Frankrijk veroverde.

 

We hebben 5 mappen vol met dingen die je vanaf hier kan doen, dus te veel om hier allemaal te noemen. Je kan ook lekker in de tuin luieren.