Genoeg dingen om te doen, hier in de buurt en voor elk wat wils.

In de buurt

Saint Algis heeft, net als drie buurtdorpen, een miniwandeling over lokale wandelpaden uitgezet, die voor en achter ons huis langs loopt. U kunt de folder met routes bij ons meekrijgen. De vier dorpen liggen allemaal aan de axe vert, een oude spoorlijn waarop nu gewandeld en gefietst wordt. Vanuit L'Ermite wandel je er zo naar toe. De axe vert loopt gemakkelijk, want hij loopt door het dal, dus heel vlak. Je loopt langs de weilanden, door bossen met hellingen vol daslook, langs oude bomen met maretakken, langs slee- en meidoorns, soms door een dorpje, en regelmatig zie je weer een bocht van de l'Oise. In de streek zijn ook rondwandelingen uitgezet. En er is een aantal bossen in de buurt waar u kunt wandelen.

 

Vanuit L'Ermite loopt u ook zo naar een watermolen aan de l'Oise, waar u een kano kunt huren. Deze verhuurder verzorgt twee trajecten: een van ongeveer 1,5 en een van ongeveer 2,5 uur. Er zitten aanbieders op meerdere plekken langs de L'Oise en de Ton.

 

De streek leent zich ook goed om te fietsen. U kunt een fiets huren bij de kanoplaats in Autreppes, in het stadje Guise of uw eigen fiets meenemen. U kunt uw fiets onder dak stallen en bij ons opladen.

 

De Thiérache staat bekend om de versterkte kerken. In de Tachtigjarige oorlog werden de bestaande kerken zo omgebouwd dat de mensen (en dieren) uit het dorp er zich 3 dagen in konden schuil houden. Er zijn prachtige kerkjes bij en ook in Saint Algis staat er één.

 

Richting het westen

U volgt de route de Vallée de l'Oise en arriveert in een kwartier in Guise. Zonder uitzondering zijn onze gasten onder de indruk van het Familistère van Godin. U kunt daar met gemak enkele uren doorbrengen en bijvoorbeeld in het theatertje de Nederlandstalige voorstelling bijwonen. Elk jaar wordt 1 mei heel uitbundig gevierd met muziek, theater en allerlei evenementen en exposities.

 

Op drie kwartier rijden ligt Saint-Quentin. Dat stadje heeft een levendige markt op woensdag- en zaterdagochtend, een bijzondere basiliek, erg veel mooie Art-Deco-huizen en een aantal leuke musea. U kunt bij het office de tourisme een rondleiding huren met Nederlandstalige toelichting op de artdeco panden. Er is een museum van motobécane, van oude ambachten, een vlindermuseum en een museum voor schone kunsten.  De laatste heeft een grote collectie pastelwerken van Antoine Lécuyer.

 

Halverwege Saint-Quentin en Guise, maar iets meer naar het noorden, ligt Fresnoy Le Grand, waar de fabriek van de beroemde pannen en ovenschalen van Le Creuset staat. Die fabriek heeft een outlet-store waar altijd iets in de uitverkoop is. Maar eens per jaar, het laatste weekend van november, drie dagen lang, is er de echte grote uitverkoop en dan komen mensen uit de hele wereld hier naar toe om met grote kortingen hun uitzet uit te breiden. Tegelijkertijd houdt ook Le Bourget uitverkoop. Het zit 50 meter verder en verkoopt dameskousen.

 

Nog iets noordelijker staat in Bohain-en-Vermandois, het huis waar de schilder Matisse is geboren. In Le Cateau-Cambrésis is een museum met een aantal van zijn werken, door hem zelf uitgezocht.

 

Richting het zuiden

Op een klein kwartier rijden ligt het kleine stadje Vervins, waar zaterdagochtend een kleine markt is en elke eerste vrijdag van de maand, van 16.00 tot 21.00 uur een markt met lokale produkten. Het centrum zal vanaf het voorjaar 2016 flink worden opgeknapt. Het toerismebureau van de Thiérache bevindt zich net buiten het centrum, op de Avenue de Préau.

 

Nog iets verder ligt het stadje Marle, dat een openluchtmuseum heeft waarin je kan zien hoe men hier leefde in de merovingische tijd (5e tot 8e eeuw). Elke zomer besteedt men een weekend aan het naspelen van gebeurtenissen die sinds deze tijd, tot een eeuw geleden, daar hebben plaatsgevonden.

 

Laon, zo'n drie kwartier rijden vanaf L'Ermite, heeft een prachtige oude bovenstad met een kathedraal. Iets verder naar het zuiden ligt de chemin des dames, een route over een heuvelrug waar in de eerste wereldoorlog erg veel slachtoffers zijn gevallen.

 

Richting het oosten

In Saint-Michel staat een oude abdij, met daarbij een museum van oude huishoudelijke spullen en landbouwinstrumenten. Verderop ligt het dubbelstadje Charleville Mézière.

Dichterbij in het oosten staat een bijzonder kerkje in Jeantes, met muurschilderingen van Charles Eyck, een Nederlandse schilder. Als u een twee-euro-stuk in het kastje doet, wordt de kerk binnen verlicht.